Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Zadruga pa neprofitna?! Hmmm. Stvarno?

Drugačiji svijet je moguć

Više ljudi je primijetilo da smo se predstavili kao neprofitna organizacija. Pošto zadruge po definiciji nisu neprofitne, pitali su nas kako to mislimo, jesmo li zaista neprofitni te kako mislimo regulirati svoj pravni status po tom pitanju.

Da. Mi smo neprofitna organizacija. U pravilima Zadruge smo se kao članovi odrekli profita. Sva dobit koju ostvarimo ide u Fond Solidarnost kojim financiramo društveno korisne projekte. Doduše, tek ćemo se pokušati registrirati kao neprofitna organizacija i bit će zanimljivo saznati što država misli o tome.

Neprofitnu organizaciju definira to što radi s viškom prihoda - ostvaruje li profit za nekoga ili koristi prihode za ostvarivanje svojih ciljeva. Primjer toga su udruge koje su po definiciji neprofitne. One isto tako mogu imati višak prihoda ali su obavezne taj višak uložiti u ostvarivanje ciljeva. Slobodna domena je organizirana po istom principu. Mi smo se u pravilima zadruge svjesno i eksplicitno odrekli stjecanja dobiti u korist članova. Želimo iskoristiti višak vrijednosti kako bismo potakli i podržali projekte bazirane na vrijednostima oko kojih smo se okupili: obrana i proširenje definicije javnih dobara, pravedna distribucija viška vrijednosti, zaštita i promicanje jednakosti, borba protiv diskriminacije te demokratsko odlučivanje.

Od kolega iz Zadruge za etično financiranje saznali smo kako su se teškom mukom uspjeli registrirati kao neprofitna organizacija. S druge strane, naša vjerojatno najpoznatija socijalna zadruga, Humana nova, navodno to nije (u potpunosti) uspjela.